Vad är bra med vitamin D?

Innehållsförteckning

Vad är bra med vitamin D?

Vad är bra med vitamin D?

Man vet att D-vitamin spelar en central roll för vårt skelett genom att det hjälper kroppen att tillgodogöra sig kalcium. För att bibehålla ett starkt skelett krävs ständig tillgång till kalcium, och för lite kalcium i kroppen kan bland annat leda till benskörhet, som är ett vanligt problem särskilt bland kvinnor.

Är det vanligt med D-vitaminbrist?

Att brist på D-vitamin är vanligare än andra brister, beror till stor del på svårigheterna att få i sig tillräckligt via maten vi äter. I Sverige har vi dessutom begränsat med solljus under vinterhalvåret och löper därmed större risk att drabbas av D-vitaminbrist.

Vad gör D vitamin för huden?

Vitaminets kraftigt anti-inflammatoriska effekt gör att det hjälper huden att återhämta sig efter solsbränna, sår eller för att lugna eksem. Vitamin D fungerar även som en antioxidant, vilket gör att det är en suverän åldersförebyggande ingrediens i hudvård, för att motverka solskador och förtida åldrande.

Är det farligt med D-vitaminbrist?

Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper. Detta är mycket ovanligt i Sverige.

Kan D-vitaminbrist ge upphov till?

Det kan förekomma uttalad smärta och myopati med gångrubbning (ankgång) Vid uttalad D-vitaminbrist kan i sällsynta fall osteomalaci utvecklas med skelettsmärtor och frakturer. Kramper, parestesier.

Vad gör D vitaminbrist?

Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper. Detta är mycket ovanligt i Sverige.

Hur länge ger solen D-vitamin?

Hur får vi i oss D-vitamin? UVB. Eftersom UVB-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt är det i praktiken bara under sommarmånaderna april-maj till augusti-september som kroppen kan producera sitt eget D-vitamin i nämnvärda mängder.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

  • Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

  • Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.

Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?

  • D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Relaterade inlägg: