Måste man godkänna bouppteckning?
Måste man godkänna bouppteckning?
Bouppteckningen är dödsboets legitimationshandling och visar vem som har rätt att företräda dödsboet. Jag rekommenderar inte att du godkänner en bouppteckning utan att ha läst igenom den. Ditt godkännande är bindande och det är därför viktigt att du är medveten om vad du godkänner.
Vad händer om man inte skriver en bouppteckning?
Alla arvtagare behöver skriva under en arvskifteshandling. Om någon arvtagare nekar att skriva under denna kan man begära att en skiftesman utses. Denna medlar mellan parterna i den mån det går. Om en arvtagare ändå inte vill gå med på skiftet kan skiftesmannen besluta om ett tvångsskifte.
Vilka ska godkänna bouppteckning?
Enligt 20 kap. 6 § ärvdabalken är det endast förrättningsmännen och den s.k. bouppgivaren som ska underteckna bouppteckningen. Bouppgivaren är den som vårdar egendomen eller i övrigt bäst känner till dödsboet, vanligtvis en efterlevande make eller sambo.
När ska du söka anstånd för bouppteckning?
- Anstånd. Behöver ni söka anstånd ska det göras inom tre månader efter dödsfallet. Ansök genom att ringa eller skriv till oss och förklara varför bouppteckningen inte kan göras. Har du frågor om bouppteckning ska du ringa Skatteupplysningen 0771-567 567. Mejla till handläggare för bouppteckning.
När ska bouppteckningen upprättas?
- När en person avlidit ska det upprättas en så kallad bouppteckning. En bouppteckning är en sammanställning över den avlidna personens tillgångar och skulder. Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket för registrering inom fyra månader efter dödsfallet.
När ska bouppteckning skickas in?
- Bouppteckning ska skickas inom fyra månader Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket inom fyra månader efter dödsfallet. Skatteverket skickar ett informationsbrev med en förteckning över vilka kontor som handlägger bouppteckningar till dig. Informationsbrevet har ett ärendenummer samt personuppgifter om den avlidna personen.
Vad är en kopia av bouppteckningen?
- en vidimerad kopia av bouppteckningen (intyg att kopian överensstämmer med originalet) bestyrkta kopior eller original av testamenten, kallelsebevis till bouppteckningsförrättningen, arvsavståenden och liknande. fullmakt i original (om det finns en fullmakt). Mer information om vad en bouppteckning är och hur du fyller i blanketten i broschyren ...