Vad är instabil fraktur av en Kotkropp?

Innehållsförteckning

Vad är instabil fraktur av en Kotkropp?

Vad är instabil fraktur av en Kotkropp?

Vid ett trauma, som en bilolycka eller ett fall, kan ryggmärgsskadan bland annat bero på en frakturkotkroppen eller att en kota glider ur sitt läge och skadar ryggmärgen. En icke-traumatisk ryggmärgsskada kan uppstå på grund av en infektion, cirkulationsrubbning eller tumör.

Hur känner man av en kotkompression?

Kotkompression innebär att skelettet i en kota pressas ihop. Du märker oftast att du har fått en kotkompression genom att det gör ont i ryggen efter att du har fallit eller halkat. Det kan göra ont i två till tre månader. Ibland gör det inte så ont fast kotorna har tryckts ihop.

Vad är skillnaden på en stabil & en instabil fraktur?

Stabila frakturer ligger kvar i sitt läge även om de inte hålls i läge med hjälp av gips eller sammanfogas med skruvar eller stift. Instabila frakturer däremot glider ur läge om man inte på något vis fäster dem.

Hur känns det när man brutit ryggen?

Även muskler som varit förlamade länge kan röra sig ibland, eller snarare rycka till. Sådana rörelser kallas spasmer. Det är vanligt att personer som har en ryggmärgsskada och har förlamade kroppsdelar har spasmer. Det är också vanligt att känna smärta som inte har någon orsak.

Relaterade inlägg: