Hur funkar skyddat boende?

Innehållsförteckning

Hur funkar skyddat boende?

Hur funkar skyddat boende?

Termen skyddat boende definieras så här: boendeinrättning som tillhandahåller platser för heldygnsvistelse av- sedda för personer som behöver insatser i form av skydd mot hot, våld eller andra övergrepp tillsammans med andra relevanta insatser.

Hur många bor på skyddat boende?

Under perioden från den till och med den 1 augusti 2019 bodde cirka 6 500 vuxna och 6 200 barn minst en natt på de skyddade bo- endena. Av alla boenden drivs 54 procent ideellt, medan 37 procent drivs i privat regi och 9 procent av kommunerna.

Vem beslutar om skyddat boende?

Skyddat boende kan beviljas i antingen kommunens egen regi eller genom en extern utförare, exempelvis en kvinnojour eller en privat verksamhet som bedriver skyddsboende med skyddsinsatser. Det är socialnämnden i kommunen som beslutar om skyddat boende för våldsutsatta.

Hur lång tid tar det att få skyddat boende?

Hur lång tid det tar från placering till dess att placeringen avslutas varierar – en del bor i skyddat boende under en väldigt lång tid, medan andra gör det under en kortare period. Att vara i behov av skyddat boende under en längre tid är inte att beakta som ett misslyckande.

Vilket ansvar har socialnämnden för personer som är utsatta för hot och våld?

1 § Socialnämnden ska fastställa mål för arbetet med våldsutsatta och barn som bevittnat våld samt beskriva när och hur målen ska uppnås. 2 § Socialnämnden ska fastställa var i verksamheten ansvaret ligger för att utreda, fatta beslut i och följa upp ärenden som gäller våldsutsatta eller barn som bevittnat våld.

Relaterade inlägg: