Vem kan vara bas U?

Innehållsförteckning

Vem kan vara bas U?

Vem kan vara bas U?

Till sin hjälp ska byggherren utse lämpliga byggarbetsmiljösamordnare, en för planeringen och projekteringen (Bas-P) och en för utförandet av arbetet (Bas-U).

Kan skyddsombud vara bas U?

Avslutningsvis här är några exempel på roller och yrken som kan vara lämpliga att gå en BAS-P/U utbildning. Byggherre, byggnadsarbetare, tekniker, ingenjör, beställare, arbetsledare, chefer, projektledare och skyddsombud.

Hur länge gäller en bas U utbildning?

En utbildning till byggarbetsmiljösamordnare ger dig kunskaper att verka som BAS för en säker arbetsmiljö. Är det mer än fem år sedan du gick BAS P/U utbildningen rek. Arbetsmiljöverket en uppdateringskurs för att ha full koll på den senaste lagstiftningen.

Vem kan utses till Byggarbetsmiljösamordnare?

Utse byggarbetsmiljösamordnare Du som byggherre ska utse lämplig byggarbetsmiljösamordna re, för planering och projektering och för utförandet. Bas-P och Bas-U kan antingen vara en fysisk eller juridisk person. Både byggherre, Bas-P och Bas-U ansvarar för att arbetsmiljö uppgifterna blir utförda.

När upphör bas U?

Ovan föreskrifter ersattes 1 januari 2021 av de nya och omarbetade föreskrifterna om Arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1). De nya föreskrifterna tar bland annat upp de nya reglerna om byggherrars, BAS Ps och projektörers ansvar för arbetsmiljön på den färdiga arbetsplatsen samt skärpta regler om tillgänglighet.

Hur många aktiva Byggarbetsmiljösamordnare kan det finnas på en byggarbetsplats?

Arbetsmiljölagen slår fast att den som ansvarar för ett byggprojekt ska utse två byggarbetsmiljösamordnare. Dels BAS-P för planering och projektering, dels BAS-U för utförandefasen, alltså själva bygget.

Hur mycket måste en bas u vara närvarande på arbetsplatsen?

Bas U behöver inte vara närvarande på byggarbetsplatsen men …. Det är viktigt att alla medarbetare vet vem som är ansvarig för arbetsmiljön och till vem de ska vända sig i olika frågor om arbetsmiljön.

Relaterade inlägg: