Vad är en stadgar?

Innehållsförteckning

Vad är en stadgar?

Vad är en stadgar?

Stadgarna är föreningens grundläggande regler. Stadgarna ska vara registrerade hos Bolagsverket och är därför en offentlig handling. Det är föreningsstämman som beslutar om stadgarna.

Vad händer om man bryter mot stadgar?

Om du bryter mot stadgarna kan du alltså förlora nyttjanderätten och ditt medlemskap. Du har också rätt att fritt sälja din andel till det pris, som du kan få ut på marknaden. Styrelsen kontrollerar köparen och godkänner medlemskap i föreningen. Föreningen håller varje år ett årsmöte.

Måste stadgar vara underskrivna?

Om protokollet är från det konstituerande mötet ska det finnas beslut på att föreningen har bildats och att stadgarna antagits. Alla protokoll ska vara underskrivna av mötets ordförande och sekreterare samt justerade av de på mötena valda justeringsmännen.

Vad gäller för bostadsrättsförenings stadgar?

Stadgarna måste innehålla uppgifter om föreningens företagsnamn (tidigare kallad firma), styrelsens säte, den verksamhet som föreningen ska bedriva, huruvida upplåtelse-, överlåtelse- och pantsättningsavgift samt avgift för andrahandsupplåtelse kan tas ut samt grunderna för beräkning av dessa samt årsavgiften, ...

Relaterade inlägg: